Tevékenységek‎ > ‎

Kísérletszombat 2015

Ferenc Járai-Szabó, 2015. ápr. 16. 7:29   [ 2015. máj. 11. 7:25 frissítve ]
Április 25-én 10.00 és 15.00 óra között került megrendezésre, immár hetedik alkalommal a játékos fizikai kísérletek napja, a Kísérleteszombat, helyszíne változatlanul a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Farkas/ Kogalniceanu utca 1 szám alatti, főépülete volt.


Az esemény szervezői, az EmpirX Egyesület és a BBTE Fizika Kara minden kísérlet mellé magyar és román nyelvű önkénteseket biztosított a Fizika Kar hallgatói, doktoranduszai, kutatói és oktatói közül, akik örömmel vállalták azt a nem csekély feladatot, hogy többszázszor elmagyarázzák a megtapasztalt jelenség fizikai hátterét az érdeklődőknek, mindenkinek lehetőleg a saját előfelkészültségének megfelelően. Segítségünkre volta Magyar Fizikushallagtók Egyesülete (MAFIHE) részről 6 magyarországi fizikushallgató is.

Az esemény népszerűsítésében a hagyományos plakátokon, a fizikatanárok közötti elektronikus levelezésen, közösségi médián kívül segített a Megyei Tanfelügyelőség, az Egyetem online platformjai, valamint a média- partnerek: Transindex, Kolozsvári Rádió, Paprikarádió, és a Szabadság napilap.

Több mint ezer látogató érkezett. A helyi résztvevőkön kívül érkeztek iskolai csoportok Nagyváradról, Déváról, Brassóból is. A mintegy 50 kipróbálható kísérlet mellett megtekinthető volt egy látványos optikai előadás is. A kísérletek közötti eligazodást egy kétnyelvű térkép segítette. 

Az új, még be nem mutatott kísérletek idei listája: karchologram, kártyavár ledöntése örvénykarikával, elektrosztatikus gép, mozgásfelnagyítás, gazdaságos égő spektruma, Tesla-tekercs, az emberi bőr elektromos ellenállása, Brown-féle mozgás, légritkítás helyben (Newton-féle cső, lufi, csengő a légritkított üvegben), elem-vonat réztekercsben.

Minden kedves látogatónak köszönjük a részvételt!

Kísérletszombat 2015


Comments