Tevékenységek


Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét 2019

Ferenc Járai-Szabó, 2019. jún. 19. 1:30   [ 2019. dec. 19. 6:21 frissítve ]

Beszámoló

Szeptember utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon az Erdélyi Magyar Fizikatanári Ankét, melynek idei témája a Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma volt. A meghívott magyarországi előadókon kívül a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézetének munkatársai és maguk a résztvevő fizikatanárok is megosztották a témával kapcsolatos gondolataikat egymással. 
Pénteken, szeptember 27-én délután Tunyagi Artúr útmutatásai alapján a résztvevők kipróbálhatták egy 4 órás workshop keretében, hogy hogyan lehet termikus méréseket végezni akár fizikaórán is egy megfelelő szenzor és programozott Arduino-mikrokontroller segítségével. Lazítás és egyben a témára való ráhangolódás jegyében vacsora után Sárközi Zsuzsa vezetésével egy tematikus kvízjáték zajlott, majd Kovács Zoltán beszélt a Firka folyóirat jelenlegi helyzetéről.
Szombaton, szeptember 28-án délelőtt négy előadásra került sor. Tasnádi Anikó, magyarországi meghívott előadó inspiráló előadásában azt fejtegette, hogy milyen termodinamikai érdekességeket lehet viszonylag közérthetően elmagyarázni a középiskolában, olyanokat, amelyek jelenleg nem képezik a tananyag részét. Bogdán Károly, nagyváradi fizikatanár bemutatta azt a diákjai számára készített nagyszerű 3D-s vizualizációt, amelynek segítségével sokkal könnyebben átláthatók lesznek a különböző termikus folyamatokra érvényes összefüggések az ideális gázok esetén. Kis szünet beiktatásával egy a kutatókat is kíváncsivá tevő előadásban Biró S. Tamás (MTA, Wigner Kutatóintézet) arra kereste a választ, hogy Van-e mindig hőmérséklet?. Ezután néhány trükkösebb, azaz nem éppen egyszerű, de középiskolásokkal megoldható hőtani feladattal kapcsolatosan Honyek Gyula (az egykori magyar fizika-válogatottat nemzetközi versenyekre készítő tanára) mutatott megoldási lehetőségeket. Délután Kalotaszentkirály nevezetesebb épületeit látogatták meg a résztvevők, Okos-Rigó Dénes, helybéli fizikatanár-kollégájuk idegenvezetésével, majd sötétedésig egy kirándulás keretében folytatódott a beszélgetés a tanárok között. Voltak akik csak a Fátyol-vízesésig mentek el, de többen voltak azok, akik addig meg nem álltak, amíg a Fehér Köveket meg nem látták. Vacsora után még egy előadásra került sor, Kovács Kálmán a Budapesti Műszaki Egyetem EIT igazgatója (egykori informatikai és hírközlési miniszter) az űrkutatással és annak jövőjével kapcsolatos témákat feszegetett. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte a fizikatanár-képzés problémáival kapcsolatosan.
Vasárnap, szeptember 29-én, egy hosszabb és hét rövidebb előadás hangzott el. Vincze Miklós (Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK) egyórás előadása a Hőmérsékletkülönbség-hajtotta áramlások a légkörben, az óceánban és a laboratóriumban címmel a termohalin cirkulációról, a hidegfrontokról és Föld forgása miatt kialakuló planetáris légköri hullámokról nyújtott részletekbe menő információkat, amelyek felhasználásával akár kíserletek is megvalósíthatók majd szakkörön középiskolásokkal, de rengeteg olyan érdekes témát is felvetett az óceáni áramlásokkal kapcsolatosan – földtörténeti szempontból például – ami egy tinédzsert minden bizonnyal leköthet. Félórás előadások következtek ezután, rövid szünetekkel. Pető Mária sepsiszentgyörgyi fizikatanár beszámolt legújabb, a tanítványaival végzett csillagászati méréseiről. Dvoracsek Ágoston nagyenyedi fizikatanár, aki többek között a fizikatörténeti kérdések lelkes rajongója, most is egy régi fizika-könyvben fellelhető érdekes hőtani kérdésre mutatott rá. Különösen érdekes volt látni, hogy mit gondoltak a tudósok a Nap által termelt hőmennyiségről, amíg az atommag-fúzióról az emberiség mit sem sejtett. Király Andrea adjunktus (ELTE Fizika Tanítása Kutatócsoport) az atmoszférikus örvényekkel kapcsolatosan mutatta be, hogy mit lehet középiskolai szinten tanítani és azt milyen módszerekkel javasolja. Fülöp Csilla, mint kémia főszakosoknak fizika fakultációt tartó középiskolai tanár Egy fizikatanár kémia-szerű gondolatai címmel mutatta be mindazt a kémiához kapcsolódó hőtant, amit egy kémia iránt érdeklődő diákcsoporttal körül szoktak járni. Ezt követően Komáromi Annamária tanárnő tartott egy bemutatót arról, hogy hogyan modellezték a GRACE-FO műholdpárost az iskolában Arduino segítségével, majd egyéb, a hőtan témakörébe sorolható és az űrkutatással kapcsolatos kísérletekről beszélt. Rövid szünet után Vörös Alpár kolozsvári fizikatanár ajánlotta jógyakorlatként a panel-vitát az energiaforrrásainkkal kapcsolatosan, amit a saját tanulóival már több éve gyakorolnak, és amelynek során a tanulóknak alkalmuk adódik felfedezve tanulni, ugyanakkor szerepjátékon belül érzelmileg is ehhez mostanság nagyon divatos témához kapcsolódni, valamint sok tévhitet eloszlatni. A kiselőadások sorát Baranyai Kláráé zárta, aki a természetben oly gyakran előforduló örvényesség kérdéskörét járta körbe diákjaival, és kísérleteztek is. Videofelvételeken láthatták ezeket a résztvevők is.
Összegezve, az ankét 2019-es évi kiadása egy tartalmas és kellemes légkörű fizikatanári találkozó volt, amelyen sikerült jó ötleteket kapni és adni a hőtan tanításával kapcsolatosan a motiválástól, a különböző alkalmazható módszereken keresztül azokig az anyagrészekig, amik a tulajdonképpeni iskolai tananyagból hiányoznak, de a fiatalokat biztosan inkább érdeklik aktualitásuk miatt avagy csak azért mert a manapság hozzáférhető technikai felszereltséggel újszerűen lehet megközelíteni. Hasznos volt a rendezvény az erdélyszerte a tanév során tervezett fizikaversenyek, tudományos diákkonferenciák és egyéb rendezvények időpontjának egyeztetése szempontjából is.
A szervezők (az EmpirX Egyesület, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága és a BBTE Magyar Fizika Intézete) köszönetüket fejezték ki a Bethlen Gábor Alapnak és a Rulmenți Suedia Kft.-nek a rendezvény anyagi támogatásáért.Kedves Kollégák!

2019. szeptember 27. - 29. között ismét megrendezésre kerül az Erdélyi Fizikatanári Ankét, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődő erdélyi fizikatanárokat. Az ankét idei témája Hőtan és molekuláris fizika tegnap és ma, helyszíne idén a kalotaszentkirályi Püspök Panzió.

Az előző évekhez hasonlóan a progam előadásokból, kötetlen beszélgetésekből és egy kirándulásból áll majd. Érkezés pénteken délután, hazaindulás vasárnap ebéd után lesz. Összesen 25 erdélyi középiskolai tanár jelentkezését tudjuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakul majd ki, egyeztetés alapján. Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót. 

Az ankét a BGA (Bethlen Gábor Alap) támogatásával valósul meg, de a költségek egy részének fedezésére, akárcsak a tavalyi évben, 75 RON részvételi díjat javasolunk (amit az EmpirX egyesület számlájara kérünk befizetni a jelentkezés elfogadása/visszaigazolása után). 

A jelentkezéseket online várjuk 2019. július 15-ig.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseiket e-mailben várjuk a bulcsu.sandor@phys.ubbcluj.ro vagy a sarkozi@phys.ubbcluj.ro címre.

Szervezőcsapat: Néda Zoltán, Sándor Bulcsú, Sárközi Zsuzsa

Erdélyi Fizikatanári Ankét 2019 jelentkezés


Tizedik Kísérletszombat

Ferenc Járai-Szabó, 2019. ápr. 9. 12:47

2019. április 13-án itt a tizedik Kísérletszombat! A Farkas u. 1 sz. alatt, a BBTE főépületében (az udvaron, a folyosókon és egyes termekben) telis tele lesz érdekes fizikai kísérletekkel, amit te is kipróbálhatsz! Gyere és tapasztald meg, hogy a fizika mindenütt ott van, érdekes és érthető, néha meglepő. Az előadások kezdési ideje a http://atom.ubbcluj.ro/empirx  címen érhető el, és ott lehet online regisztrálni is ezekre. Szeretettel várunk tehát szombaton 11 és 15 óra között bármikor!

Mifiz verseny - 2019. április 13.

Ferenc Járai-Szabó, 2019. ápr. 8. 14:14   [ 2019. jún. 19. 2:33 frissítve ]

Beszámoló


MIFIZ VERSENY 2019 DIJKIOSZTAS.mp4


MIFIZ VERSENY 2019.mp4Eredmények

Kisfilmek

Megye Iskola Osztály Csapatnév / Kisfilm linkje
Brassó Colegiul National Aprily Lajos, Brassó 6 Einsteinok
Brassó Colegiul National Aprily Lajos, Brassó 9 Lángészek
Brassó Colegiul National Aprily Lajos, Brassó 10 Fizizsenik
Hargita Liceul Teoretic Tamási Áron, Székelyudvarhely 8 Zakota
Hargita Liceul Teoretic Tamási Áron, Székelyudvarhely 9 Fizikardozók
Hargita Liceul Teoretic Tamási Áron, Székelyudvarhely 10 Fizicompany
Hargita Liceul Teoretic Tamási Áron, Székelyudvarhely 9 IX. szimfónia
Hargita Sc. Gimn. "Mártonffy György", Karcfalva 6 Négy-az-egyben
Hargita Sc. Gimn. "Mártonffy György", Karcfalva 7 Korongozók
Hargita Sc. Gimn. "Mártonffy György", Karcfalva 8 Heuréka
Kolozs Liceul Tehnologic "Vladeasa", Bánffyhunyad 6 4GANG
Kolozs Liceul Tehnologic "Vladeasa", Bánffyhunyad 7 HappyFyzics
Kolozs Liceul Teologic Reformat, Kolozsvár 6 Fizikalandorok
Kolozs Liceul Teologic Reformat, Kolozsvár 7 Fizimiskák
Kolozs Liceul Teologic Reformat, Kolozsvár 8 Refizikusok
Kolozs Liceul Teoretic "O.Goga", Bánffyhunyad 9 ARANYÁSÓK
Kolozs Liceul Teoretic "O.Goga", Bánffyhunyad 10 ELEKTRÓDOK
Kolozs Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Kolozsvár 7 Csimasz
Kolozs Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Kolozsvár 6 TermKataszt
Kolozs Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Kolozsvár 7 Fizikornis
Kolozs Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Kolozsvár 8 KígyozóK
Kolozs Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Kolozsvár 9 fizikussokk
Kolozs Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos, Kolozsvár 10 Elektromos farkasok
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Fókuszpontok
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 9 Ricsajok
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 9 PhisicÁsokk
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 10 EGYesület
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 10 Fizikacsák
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 OBI
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 Visztula
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Skacok
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Fizilovak
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Törpilla
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 10 Tüzrölpattant
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 10 FizikuSOKK
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 9 Lab Rats
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 Gyufafejek
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 Ezgáz
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 Kukucs
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 6 3L+1F
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Fizikalandorok
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 7 Lóherék
Kolozs Liceul Teoretic Bathory István, Kolozsvár 8 Fizikalaand
Kolozs Liceul Teoretic Jósika Miklós, Torda 9 Észlények
Kolozs Liceul Unitarian János Zsigmond, Kolozsvár 6 Csipet
Kolozs Liceul Unitarian János Zsigmond, Kolozsvár 7 Hadsereg
Kolozs Liceul Unitarian János Zsigmond, Kolozsvár 8 Örökség
Kolozs Liceul Unitarian János Zsigmond, Kolozsvár 9 Smiley
Kolozs Liceul Unitarian János Zsigmond, Kolozsvár 10 Csapat
Kolozs Școala Gimnazială Căpușu Mare 6 Zajos Fizikusok
Kolozs Școala Gimnazială Căpușu Mare 7 Pozitiv Protonok
Kolozs Școala Gimnazială Căpușu Mare 8 Pascal utódjai
Kolozs Școala Gimnazilală Ady Endre, Szentkirály 8 Einstheineken
Kovászna Colegiul National Székely Mikó, Sepsiszentgyörgy 8 Fizikai kísértetek
Kovászna Colegiul National Székely Mikó, Sepsiszentgyörgy 8 Székely furfang
Kovászna Colegiul National Székely Mikó, Sepsiszentgyörgy 9 GAME
Kovászna Liceul Tehnologic Baróti Szabó Dávid, Barót 10 Fizi-fagyik
Kovászna Școala Gimnazială Gaál Mózes, Barót 6 EZ GÁZ
Kovászna Școala Gimnazială Gaál Mózes, Barót 7 FizikÁszok
Máramaros Liceul Teoretic "Németh László", Nagybánya 8 #rázdmeg
Máramaros Liceul Teoretic "Németh László", Nagybánya 9 Sólymok
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 6 Fizi-kalapok
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 7 Kerek perec
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 8 Búvárok
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 9 Mi lesz a nevünk?
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 9 Levitátorok
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 10 Szemfényvesztők
Maros Lic. Teoretic "Bolyai Farkas", Marosvásárhely 10 ΒΔΣ.pY
Maros Liceul Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc, Marosvásárhely 8 No name
Maros Şcoala Gimnazială "Dr. Bernády György", Marosvásárhely 6 Nemsemmik
Maros Şcoala Gimnazială "Dr. Bernády György", Marosvásárhely 7 Mifizikusok
Szatmár Colegiul National Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti 6 Nó Ném
Szatmár Colegiul National Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti 9 Őrjöngő ötös-1
Szatmár Colegiul National Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti 10 Fizikásokk
Szatmár Colegiul National Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti 7 Agymenők
Szatmár Colegiul National Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti 8 Answer
Szatmár Scoala Gimnaziala Viile Satu Mare 7 NTPT Team
Szilágy Liceul Reformat "Wesselényi", Zilah 6 Dupla páros
Szilágy Liceul Reformat "Wesselényi", Zilah 9 A fantasztikus négyes

Mifiz verseny 10., 11., 12. osztályok részére- 2018 november

Ferenc Járai-Szabó, 2018. okt. 16. 0:44

Kedves Kollegák!

Az idei évben is megrendezzük a hagyományos „Mindennapok fizikája” vetélkedőt. Amint már tudjátok, ez egy csapatverseny, amely a diák fizikatudását, gyakorlati érzékét, kreativitását, kommunikációs és együttműködési készségét is igénybe veszi. A feladatok közül legalább az egyik gyakorlati jellegű.

A verseny időpontja:    2018 november 9, péntek. 

Szombaton, november 10-én  díjkiosztás és egy kis program következik. Benevezhetnek  4 tagú csapatok, lehetőleg minden iskolából egy csapat. A benevezés előfeltétele a rövidfilm elkészítése, és a világhálón való megjelenése. A csapatot a fizikatanár nevezi be, a mellékelt táblázat kitöltésével. Kérjük, az iskola és a diákok nevét pontosan, ékezetekkel tüntessétek föl.

A kisfilmek követelményei dokumentum tartalmazza a megfelelő információkat a kisfilmekről.

Benevezési határidő: 2018 október 30.

Helyszín: Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár.

A verseny célkitűzései:
 • Rászoktatni arra a diákokat, hogy nyitott szemmel járjanak a világban
 • Fölismerjék és megtapasztalják az általános fizikai törvényszerűségeket
 • Gyakorlati feladatokat is megoldjanak
 • Szokjanak a csoportmunkához
 • A feladatok szövegét segítség nélkül, helyesen értelmezzék
 • Használják helyesen a fizika szaknyelvét
 • Tapasztalataikat, a kísérleti eredményeket helyesen, szabatosan foglalják össze

TANANYAG:
 1. A 10. osztály számára a teljes 8-9. osztályos anyag és az idei anyag (hidr. nyomás, kalorimetria, halmazállapotváltozás, hőkitágulás)
 2. A 11. osztály számára a teljes 9.-10. osztályos anyag plusz a mechanikai rezgések fejezet (hullámok nélkül)
 3. A 12. osztály számára a teljes 9.-11. osztályos anyag. 

KÉRÉS: 
Szervezzétek meg a nagyok válogató-versenyét, és 2018 október 30-ig küldjétek el a 10-12 osztályos résztvevők listáját a mellékelt Excel táblázatba foglalva a  kaptalane@gmail.com  címre. 


Fontos!
FELVIGYÁZNI ÉS JAVÍTANI MINDANNYIATOKAT VÁRUNK!

Erdélyi Fizikatanári Ankét 2018

Ferenc Járai-Szabó, 2018. máj. 30. 3:22   [ 2018. okt. 11. 6:48 frissítve ]

Beszámoló

Az EmpirX Egyesület, a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága és a kolozsvári BBTE Fizika Kara közös szervezésében szeptember 28. és 30. között a parajdi Urbán Andor Konferencia-központban került sor az idei Erdélyi Fizikatanári Ankétra, amelyen a 27 magyar fizikatanár mellett egyetemi oktatók és magyarországi előadók is részt vettek, a konferencia összlétszáma összesen 38 fő volt. Az ankét ezalkalommal a klasszikus mechanikáról és annak modern témáiról szólt. A péntek délutáni érkezést követően gyakorlati tevékenység zajlott, amelyet dr. Tunyagi Arthur (BBTE, Fizika Kar) tartott: a mechanikai mérésekben használt érzékelők alkalmazásait mutatta be. Ezeket a programozható Arduino-chipeket még vacsora után is, több típusú alkalmazásban vizsgálták a tanárok, kis csoportokban dolgozva. A foglalkozás után még két kiselőadás következett. Szombaton reggel dr. Járai-Szabó Ferenc (BBTE, Fizika Kar) a dinamikai rendszerekről és azok elméleti vizsgálatáról beszélt, amely bevezetőként szolgált a következő rendkívül érdekes előadáshoz: Káosz – törvényszerűség és véletlenszerűség, amelyet dr. Nagy Péter, a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának tanára tartott. A tervezett programmal ellentétben, a közeledő eső miatt, az eredetileg délutánra tervezett kirándulás következett, majd ebéd után került sor a péntek estéről elmaradt, és a program szerint délelőttre tervezett előadásokra. A kirándulás célpontja a Görgényi-havasokban 1297 méter magasan fekvő Bogdán-csúcs volt. A merészebbek a meredek sípályát követve, a szerényebbek a szerpentines úton értek célhoz. A kirándulás jó alkalom volt az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre, beszélgetésekre. A szombat délután plenáris előadását budapesti meghívottunk, Kovács Kálmán (BME, Villamosmérnöki és Informatikai Kar) tartotta, címe: Űrkutatásról – magyar vonatkozásokkal. Mint minden alkalommal, most is nagy érdeklődéssel követtük Honyek Gyula (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) meglepő fizikai feladatait. A résztvevő középiskolai tanárok is érdekes előadásokkal lepték meg a hallgatóságot, ezekből a teljesség igénye nélkül említek pár témát: égi mechanika, érdekességek a körmozgásról LEGO robottal és Trackerrel, infra fény és ultra hang a fizikaórákon,  újragondolt ókori fizikai kísérletek. Volt aki arról számolt be, hogy hogyan lehet levezetni egy vitát az osztályteremben az energia ésszerű felhasználásáról, hogy hogyan alkalmazható a mobiltelefon fizikaórákon, és hogy hogyan lehet a gyermekjátékokat bevonni a mechanika tanításába. Vasárnap a BBTE Fizika Karáról dr. Sándor Bulcsú dinamikai rendszereket mutatott be (egyszerű robotokkal támasztva alá előadását), dr. Néda Zoltán a Brown-mozgás modellezéséről beszélt, dr. Nagy László pedig arról, hogy mennyire érvényes a klasszikus mechanika a mikrorészecskék esetében. A résztvevők közben elbeszélgettek a fizikatanítás aktuális problémáiról és egyeztették a tanév során betervezett különböző versenyek időpontjait is. A rendezvény támogatói: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága és az SKF Rulmenți Suedia Kft.2018. szeptember 28. - 30. között ismét megrendezésre kerül az Erdélyi Fizikatanári Ankét, ahova nagy szeretettel várjuk az érdeklődő erdélyi fizikatanárokat. 

Az ankét idei témája Klasszikus mechanika és modern témái, helyszíne idén Parajd, az Urbán Andor Református Konferenciaközpont.

A megszokott programot és stílust  szeretnénk folytatni, előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és kirándulással. A megszokott programunk szerint érkezés pénteken délutan, hazaindulas vasárnap ebéd után lesz. Összesen 25 erdélyi középiskolai tanár jelentkezését tudjuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakul majd ki, egyeztetés alapján. A tervezett előadás-témák közül: biomechanika, égi mechanika, mechatronika, kaotikus dinamika, áramlások fizikája. Jelentkezésnél előnyben részesítjük azokat a tanárkollégákat, akik előadást vagy bemutatót is vállalnak. Az eddigi ankétokhoz hasonlóan ezen előadások és bemutatók nem feltétlenül kell illeszkedjenek a megjelölt tematikához. Kérjük a jelentkezésnél megjelölni, hogy vállal-e bemutatót. 

Az ankét részben a BGA (Bethlen Gábor Alap) támogatásával valósul meg, de a költségek egy részének fedezésére, akárcsak a tavalyi évben, 75 RON részvételi díjat is kérnünk kell majd a résztvevőktől (amit az EmpirX egyesület számlájara kérünk befizetni a jelentkezés elfogadása/visszaigazolása után). 

A jelentkezéseket online várjuk 2018. június 15.-ig.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseiket e-mailben várjuk a bulcsu.sandor@phys.ubbcluj.ro vagy a sarkozi@phys.ubbcluj.ro címre.

 
Szervezőcsapat: Sárközi Zsuzsa, Sándor Bulcsú, Néda Zoltán


Kísérletszombat 2018

Ferenc Járai-Szabó, 2018. ápr. 17. 1:43

A Kísérletszombat az idén, az eddig ismert formában elmarad. 

Helyette a MIFIZ versenyen résztvevő VI.-IX. osztályosok számára tartunk előadásokat és 4 különböző szabadulószoba-szerű foglalkozást (kb. 30 percesek) az egyetem főépületében. 

Amennyiben a kolozsvári fizikatanárok ez utóbbi foglalkozásra szívesen elhoznának max. 8 fős csoportokat pénteken (2018. április 20) délután, kérjük jelezzék az empirx@gmail.com címen legkésőbb 2018. április 19., csütörtök délig.

Mifiz verseny 2018. április 20.

Ferenc Járai-Szabó, 2018. febr. 8. 4:22   [ 2018. febr. 8. 4:28 frissítve ]

Felhívás

A 2017/2018-as tanévben is megtartjuk a MIFIZ versenyt: a kicsik (6, 7, 8, 9.osztályosok) versenye 2018. április 20.-án lesz, a megszokott, déli időpontban. Másnap eredményhirdetés az iskolában és Kísérletszombat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

Kérésünk: 
Minden iskolát arra kérünk, hogy szervezze meg a saját válogató versenyét, és küldje el 2018. február 20.-ig a résztvevő csapatok jegyzékét a kaptalane@gmail.com címre a mellékelt táblázat szerint. A más megyéből érkezőknek szállást, vacsorát és reggelit biztosítunk. A felhívás melléklete a kisfilmre vontakozó követelmények is.

Köszönettel, a szervezők.

MiFiz verseny 2017. november 17 – 18.

Ferenc Járai-Szabó, 2017. nov. 6. 3:57   [ 2017. nov. 20. 1:12 frissítve ]

Felhívás MiFiz versenyre

A 2017/2018-as tanévben is két részletben tartjuka MIFIZ versenyt: A nagyok (10, 11, 12. osztályosok)  versenye   2017 november 17 – 18, a kicsik (6, 7, 8, 9.osztályosok) versenye a megszokott tavaszi időszakban  zajlik.

Tananyag:
 1. A 10. osztály számára a teljes 8-9. osztályos anyag és az idei anyag (hidr nyomás, kalorimetria, halmazállapotváltozás, hőkitágulás, az ideális gáz egyszerű állapotváltozásai (I. főtétel nélkül)
 2. A 11. osztály számára a teljes 9.-10. osztályos anyag plusz a mechanikai rezgések fejezet (hullámok nélkül)
 3. A 12. osztály számára a teljes 9.-11. osztályos anyag. 

Kérésünk: 
 • Minden iskola szervezze meg a saját válogató-versenyét, és küldje el 2017 november 10-ig a résztvevő csapatok jegyzékét a kaptalane@gmail.com címre.

MiFiz verseny programja:

November 17 péntek:
13,30-14,00 Érkezés, bejelentkezés-Báthory Líceum, főbejárat
14,00-14,15 Köszöntő, tudnivalók, terembeosztás közlése a Báthory Líceum dísztermében
14,15-14,30 Termek megkeresése
14,30-17,00 Verseny
17,00-17,50 Kisfilmek bemutatása,értékelése a Báthory Líceum dísztermében
18,00-18,50 ROBOFIZIKA című előadás, melyet Sándor Bulcsú, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutató fizikusa tart a Báthory Líceum dísztermében 
19,00-19,30 Szállás elfoglalása 
19,30-21,00 Vacsora a János Zsigmond Líceum menzáján

November 18 szombat:
8.00-9,30 reggeli
10,00 Díjkiosztás a Báthory Líceum dísztermében
HazautazásEredmények

IskolaOsztCsapatnévCsapatFelkészítő tanárPontszám 
Tamási Áron 10ZsaTABálint Zsuzsanna,Bereczki Orbán András,Dobai Pataki Attila,Márton TamásGagyi Anna85,4II
Bolyai Farkas Elméleti Líceum10GeminiKolcsár Gedeon Jakab Etele Pálfi Tamás Dumbravean Kátai DávidDávid Anna László József Szász Ágota85,4II
János Zsigmond Unitárius Kollégium10YoloLázár Izabella,Varga Zoltán,Kálmán Réka Orsolya,Seres EllaPopa Márta80,9D
Bolyai Farkas Elméleti Líceum11VásárhelyesekBenedek Kristóf Damó Ferenc Hegedűs Balázs Bartos Elekes MiklósKozma Tamás László József Dávid Anna Szász Ágota98I
János Zsigmond Unitárius Kollégium11KetonbeverőkSocaciu-Lendvai Márk, Kovács Róbert,Szabó Gergely,Rüsz-Fogarasi MátyásPopa Márta86II
Jósika Miklós Elméleti Líceum11SípMixKiraly Árpád,Péter Árpád,Szalanci Attila,Szász EdinaPéter Erzsébet84III
Bolyai Farkas Elméleti Líceum12GravitonBéres Duha Csongor Majthény Vass Józsué Köllő Magor Örs Szakács ZoltánLászló József Szász Ágota Dávid Anna93I
Kölcsey Ferenc Főgimnázium12220 VCzier Lénárd, Nagy Csilla,Rácz Roland,Scholz EmmanuelSzilágyi Czumbil Judit92II
Bathory István Elméleti Liceum12Lux Skywalker" Cățănaș Kelemen Kaj,Katona Áron,Katona-Bugner Attila Krisztián,Tóth Szilveszter "Czilli Péter83D

Kisfilmek 

Megye Iskola, helység magyarul Oszt Csapatnév Kisfilm linkje
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 10 Csajok https://www.youtube.com/watch?v=tHhKsUDIPl8
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 10 Gemini https://www.youtube.com/watch?v=LVX_DbrSX5o
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 10 SEFI https://www.youtube.com/watch?v=BrLn7B112fw&t=8s
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 11 Vásárhelyesek https://www.youtube.com/watch?v=f9mq69HUvhc&feature=youtu.be
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 11 Csapatnév https://www.youtube.com/watch?v=2YTXJGj95S4
Maros Bolyai Farkas Elméleti Líceum 12 Graviton https://www.youtube.com/watch?v=Qw0Vr74QPoY&feature=youtu.be
Kolozs "O.Goga" Elméleti Líceum 10 GOGAHOLIC https://www.youtube.com/watch?v=liFRNaQslEE
Kolozs "O.Goga" Elméleti Líceum 11 GÉNIUSZOK https://www.youtube.com/watch?v=TOT7-wNzR6E
Szatmár Hám János Római Katolikus Teologiai Liceum 10 Iszákos Newton https://www.youtube.com/watch?v=iMaHwxSsNmw
Kolozs Jósika Miklós Elméleti Líceum 10 Pezsgők https://youtu.be/PH265adzX7I
Kolozs Jósika Miklós Elméleti Líceum 11 SípMix https://youtu.be/zYond3Kp80E
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 10 Vierstein https://www.youtube.com/watch?v=wBFOCcsNEI4&feature=youtu.be
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 10 TNT https://www.youtube.com/watch?v=a70-kLdwmc4
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 10 Perdület https://www.youtube.com/watch?v=udg-FDSffV8
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 11 Elektronok https://www.youtube.com/watch?v=ahmbP851rmE&feature=youtu.be
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 11 Négylevelű lóherék https://www.youtube.com/watch?v=HZ9VrZZFCuw&feature=youtu.be
Kolozs Bathory István Elméleti Liceum 12 Lux Skywalker https://youtu.be/w9NIRPAdhiY
Kolozs János Zsigmond Unitárius Kollégium 11 Ketonbeverők https://www.youtube.com/watch?v=Dx1XhjNSEG8&feature=youtu.be
Kolozs János Zsigmond Unitárius Kollégium 10 Yolo https://www.youtube.com/watch?v=cQsCMbH3umI&feature=youtu.be 
Hargita Tamási Áron 10 ZsaTA https://youtu.be/Efy09TSzlH0
Hargita Tamási Áron 11 FizikÁszok https://www.youtube.com/watch?v=FfFyUE9et4U&t=8s
Szatmár Kölcsey Ferenc Főgimnázium 10 Izotermikusok https://www.youtube.com/watch?v=XDYOhl57woQ&feature=youtu.be
Szatmár Kölcsey Ferenc Főgimnázium 11 Team Flash https://www.youtube.com/watch?v=usiIyeJ5qYU&feature=youtu.be
Szatmár Kölcsey Ferenc Főgimnázium 12 220 V https://www.youtube.com/watch?v=plexAkEhmQs&feature=share
Kolozs Apaczai Csere Janos Elméleti Líceum 11 Nyerőmű https://m.youtube.com/watch?v=uTSo-v5KjiA&feature=share

Erdélyi Fizikatanári Ankét 2017

Ferenc Járai-Szabó, 2017. júl. 15. 9:36   [ 2017. nov. 28. 5:54 frissítve ]


2017 szeptember 29 és október 1 között ismét megrendezésre került az Erdélyi Fizikatanári Ankét. Az ankét idei témája Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában volt, helyszíne pedig a kellemesen elszigetelt Szilágy megyei Sztána, azon belül is az Orgonapanzió.

A megszokott programot és stílust követtük előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és kirándulással (Sárkányok kertje, Csigadomb). A megszokott programunk szerint érkezés pénteken délutan, hazaindulas vasárnap ebéd után volt. Összesen 17 középiskolában oktató tanár jelentkezését tudtuk elfogadni. A részletes program a BBTE Fizika Karának oktatói, magyarországi meghívott előadók és a résztvevő fizikatanárok aktív részvételevel alakult ki.

Program

Szeptember 29, péntek

15.00-17.00    érkezés és kötetlen beszélgetések
17.00-17.30    Vörös Alpár: A szabadulószoba mint oktatási módszer
17.30-18.00    Kapusi Dénes: Színek a digitális hétköznapjainkban
10.00-18.30    Rend Erzsébet: A kreativitás megnyilvánulása a diákok által készített eszközöknél
18.30-19.00    szünet
19.00-19.30    Csernovszky Zoltán: Az iránytű harmonikus rezgésétől kaotikus mozgásáig
19.30-20.00    Finta Zsanett: A fény vizsgálata okostelefon segítségével
20.00-21.00    vacsora
21.00-21.30    Kovács Zoltán: A fizika képzelőerőn alapuló oktatása
21.30-22.30    programtervezetek/kerekasztal beszelgetesek  

Szeptember 30, szombat

8.00-9.30        reggeli
9.30-11.00      Biró Tamás: Az entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig 
11.00-11.30    kávészünet
11.30-12.00    Baranyai Klára: Hansgsebesség mérése egyszerűen és olcsón
12.00-12.30    Albert Balázs: Szabadesés tanulmányozása a VidAnalysis alkalmazás segítségével
12.30-13.30    Honyek Gyula: Azt hisszük, hogy jól tudjuk?
13.30-14.30    ebéd
14.30-20.00    kirándulás (Sárkányok kertje)
20.00-21.00    vacsora
21.00-21.30    Kozma Tamás: A LabCamera alkalmazás
21.30-22.00    Pisák-Lukáts Katalin: Olcsón és okosan 

Október 1, vasárnap

8.00-9.00        reggeli
9.00-10.30      Nádori Gergely: Mikrokontrollerek a tanításban
10.30-11.00    kávészünet
11.00-13.30    Tunyagi Artur: Digitális adatgyűjtés Arduino rendszer segítségével (gyakorlat)
13.30-15.00    ebéd
15.00              hazaindulás

program letöltése (pdf formátum) »

Beszámoló

Idén is a Szilágy megyei Sztánán, az Orgona Panzióban rendezte meg az EmpirX Egyesület és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézete 2017. szeptember 29 – október 1 között az Erdélyi magyar fizikatanári ankétot „Digitális adatgyűjtés fizikai kísérletekhez a középiskolában” címmel. A találkozó szakmai megvalósítása hazai és magyarországi kutatók és pedagógusok bevonásával történt. A rendezvényen idén 13 erdélyi és 4 magyarországi fizikatanár vett részt, akik közül összesen 9-en tartottak egy-egy rövid előadást, nagyrészt általuk alkalmazott oktatási módszerekről, osztályukban végzett digitális mérésekről, tanulóik által összeállított kísérletekről, és mindezekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Ezeken kívül még 5 meghívott előadó kötötte le a résztvevők figyelmét fizikával és a fizika tanításával kapcsolatos előadásokon. Zárásként egy gyakorlati foglalkozásra (workshopra) is sor került.

Időrendi sorrendben, dióhéjban: pénteken este megismertük a „szabadulószobát” mint oktatási módszert, érdekes információkat szereztünk a színek digitális előállításáról, a kreativitás megnyilvánulásáról a diákok által készített eszközök megtervezésében. Megtudtuk hogyan lehet eljutni az iránytű rezgéseitől a kaotikus mozgás tanulmányozásáig, miként lehet vizsgálni a fényt okostelefon segítségével, illetve hogyan lehet az iskolában néhány klasszikus fizikakísérletet elvégezni okostelefonnal, és milyen a fizika képzelőerőn alapuló oktatása. Ezek után a jelenlevő tanárok megbeszélték az erdélyi magyar iskolákban megrendezésre kerülő fizikaversenyek időpontjait és a velük kapcsolatos teendőket. Szombaton Biró Tamás Sándor (a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének igazgatóhelyettese) érdekfeszítő előadásával kezdődött a program: „Az entrópiáról: a fekete lyukaktól a népszerűségi statisztikákig”. A bonyolultabb matematikai levezetések sokunkban felelevenítették az egyetemi éveket, hiszen a középiskolai fizikában ritkán folyamodunk magasabb szintű matematikához. Ezután lazítottunk egy kicsit, megtudtuk, hogyan lehet hangsebességet mérni egyszerűen és olcsón és hogyan tanulmányozható a szabadesés a VidAnalysis alkalmazás segítségével. Érdeklődéssel vártuk Honyek Gyula tanár úr előadását: Azt hiszük, hogy jól tudjuk?  Ezúttal is furfangos feladatokkal lepett meg minket! A szomabt délutáni program kirándulást igért a részvevőnek, akik érdeklődésüknek megfelelően 2 csoportra oszlottak. Egyik csapat a Riszegtető felé vette útját, de végül csak a Csigadombig jutott el, a másik távolabbra merészkedett és autóval eljutott az almásgalgói Sárkányok Kertjébe, ahol megcsodálta a különös alakú sziklaképződményeket. Az esti előadások előtt kipróbáltuk a „krumpliágyút”, amelyet Baranyai Klára magyarországi kolleganőnk diákjai készítettek. A nap késő esti előadásai a LabCamera alkalmazását illetve a hangsebesség egyszerű mérését mutatták be. Vasárnap délelőtt a meghirdetett témát szigorúan követő előadást hallgathattunk meg, Nádori Gergely (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) bemutatta miként használhatóak az oktatásban a mikrokontrollerek, majd gyakorlati tevékenységgel zártuk a programot – minden résztvevő építhetett mikrokontroller által vezérelt áramkört. Ez utóbbi foglalkozást Tunyagi Artur (BBTE Magyar Fizika Intézet) vezette. Azt megláttuk, hogy hogyan lehet digitális adatgyűjtést végezni Arduino rendszer segítségével. 

A szervezők hálásan köszönik a rendezvény tamogatóinak az anyagi hozzájárulást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és az SKF Rulmenti Suedia Kft.-nek. Hálásak vagyunk Dvorácsek Ágostonnak a rendezvényről a Szabadság napilap hasábjain megjelent cikkéért is.

Fényképalbum


Kísérletszombat 2017

Ferenc Járai-Szabó, 2017. márc. 18. 22:00   [ 2017. márc. 18. 22:06 frissítve ]

Az EmpirX Egyesület és a BBTE Fizika Karának szervezésében szeretettel várunk 2017. április 1-jén, a kilencedik alaklommal megrendezésre kerülő interaktív tudományos játszóházba (Farkas u. 1 sz., a BBTE főépülete). Ezalkalommal több bemutató-előadást is terveztünk külön kicsiknek és líceumi diákoknak. Ha ezek bármelyikén részt szeretnél venni, kérünk válaszd ki a kívánt időpontot és regisztrálj!

1-10 of 36